Hurmaavat kesäköynnökset

Ruohovartisia, runsaasti kukkivia köynnöksiä kutsutaan meillä usein kesäköynnöksiksi. Monet näistä kuitenkin talvehtivat suotuisissa oloissa sisätiloissa.

Kesäköynnökset ovat omiaan niin parvekkeella, terassilla kuin muuallakin puutarhassa. Niitä voi istuttaa amppeleihin, ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Rehevimmät kesäköynnökset sopivat hyvin myös näkösuojiksi. Erityisen kauniita ne ovat myös monivuotisten köynnöskasvien ja perennoiden joukossa.

Kasvun voimaa

Kesäköynnökset kasvavat aurinkoisina kesinä hurjaa vauhtia ja jotkin niistä kasvavat lähes kymmenmetrisiksi suotuisina kesinä. Ei saa myöskään unohtaa niiden kaunista ja runsasta kukintaa, joka jatkuu yleensä lähes koko kesän – syyspakkasiin saakka.

Kasvu ja kukinta kuluttavat runsaasti ravinteita ja vettä, joten muista lannoittaa kesäköynnöksiä miedolla lannoitevedellä useasti.

Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineum)

Keijunmekko on kotoisin Meksikosta. Keijunmekko sopii täydellisesti amppelissa tai ruukussa kasvatettavaksi. Erityisen kaunis se on esimerkiksi puiden oksilla roikkuvissa amppeleissa. Keijunmekko kukkii runsaasti siis myös varjoisallakin kasvupaikalla.

Keijunmekon torvimaiset kukat ovat tummanvioletit ja niitä koristaa vaaleanvioletit verholehdet, jotka säilyvät pitkään jo varsinaisten kukkien varistuttua. Lehdet ovat kauniin herttamaiset.

Keijunmekko on kevyt ja näyttävä kesäköynnös. Se on erityisen kylmänkestävä ja sietää jopa muutaman asteen pakkasia syksyllä. Talvehtii valoisassa ja viileässä paikassa.

Keijunmekko vaatii pitkän esikasvatusajan.

Esikasvatus: Helmi- maaliskuu

Kelloköynnös (Cobaea scandens)

Kelloköynnös on erityisen nopeakasvuinen ja rehevä köynnöskasvi. Se kasvattaa tiheälehtisen ja rehevänkin näkösuojan esimerkiksi parvekkeelle tai oleskelupaikalle. Kelloköynnös kiipeää kärhiensä avulla tukea pitkin. Sen kellomaiset kukat avautuvat loppukesällä. Kukkien tuoksu houkuttelee hyönteisiä.

Istuta kelloköynnös aurinkoiselle tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Lämmin ja suojainen kasvupaikka aikaistaa kukintaa. Lannoita ja kastele säännöllisesti.

Kelloköynnös kestää hyvin kylmää syksyllä. Talvehtii sisällä suotuisissa oloissa valoisalla ja viileällä paikalla.

Esikasvatus: Helmi-maaliskuussa

Kelloköynnöksen siemenet

Päivänsini (Ipomoea tricolor)

Päivänsini on yksi upeimmista kesäköynnöksistä. Sen kauniit taivaansiniset kukat ovat hurmaavia. Kukinta alkaa aikasin ja jatkuu koko kesän. Yksittäinen kukka kestää yhden päivän ajan, mutta uusia avautuu päivittäin. Päivänsinen lehdistö on myös hyvin kaunis, runsas ja peittävä.

Hoidoltaan päivänsini on helppo. Suosi kuitenkin aurinkoista tai puolivarjoista kasvupaikkaa, sillä päivänsinen kukinta jää varjossa usein vaatimattomaksi. Vältä myös liiallista typpipitoista lannoitusta.

Esikasvatus: Maalis-huhtikuu

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata)

Mustasilmäsusanna on kotoisin Etelä-Afrikasta. Se on yksi parhaimmista meillä kasvatettavista kesäköynnöksistä. Se sopii yhtä hyvin amppeliin lamoamaan kuin nousemaan tukea pitkin ylöspäin.

Mustasilmäsusanna sopii hyvin meidän viileähköön ilmastoomme. Nimensä mukaisesti sen kukkien keskustaa koristaa pieni pyöreä musta “silmä`. Kevyehkö, mutta runsaasti kukkiva köynnös.

Talvehtii suotuisissa oloissa valoisalla ja viileällä ikkunalaudalla.

Esikasvatus: Maalis-huhtikuu

Mustasilmäsusannan siemenet

Muita kasvattamisen arvoisia kesäköynnöksiä ovat mm.

- Krassit

- Tuoksuherneet

- Ruusupapu ja härkäpapu

Jutussa mainittujen lisäksi on myös muita upeita kesäköynnöksiä. Katso niiden kuvaukset ja esikasvatusohjeet verkkokaupastamme.