Nyt on aika aloittaa chilin esikasvatus – katso kylvöohjeet

Chilien lajikekirjo on erittäin runsas ja lajejakin löytyy yli 30 erilaista. Toiset ovat pitkiä ja hoikkia toiset pieniä sekä pyöreitä. Chilien tulisuus vaihtelee lajikkeiden välillä. 

Chilejä voi kasvattaa sisällä ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, parvekkeella ja erityisen lämpimillä sekä suojaisilla paikoilla ulkonakin. Sisällä chilien kasvatus onnistuu vaikka ympäri vuoden. Luonnollisen valon määrä alkaa eteläisessä Suomessa olla riittävää maaliskuun puolenvälin tienoilla. Käytä tätä aikaisemmissa esikasvatuksissa lisävaloa. Chilikasveja on hyvin paljon erilaisia, täten niiden hoidosta on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta.

Chilin esikasvatus vie kauan aikaa, joten se kannattaa aloittaa ajoissa jo vuodenvaihteen jälkeen tammi-maaliskuussa. Tällöin taimet ehtivät varttua tarpeeksi isoiksi ennen kuin varsinainen kasvukausi alkaa.

Valitse kasvatettava lajike käyttötarkoituksen mukaan. Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta valitse jokin aikaisin kypsyvä lajike. Valikoi ruukkukasvatukseen pieneen tilaan jokin pensastavista lajikkeista.

Chilin kylvö

  1. Siementen liottaminen vedessä ennen kylvöä edestauttaa itämistä. Kylvä chilit harvaan kosteaan kylvömultaan. Peitä siemenet kevyesti mullalla. Käytä pieniä ruukkuja tai kylvölautaa. 
  2. Aseta kelmu tai muu muovi astian päälle. Tee pieniä reikiä muoviin.
  3. Chilin itämisessä saattaa mennä parista päivästä jopa kuukauteen. Chili itää parhaiten 25-27 asteessa. Sijoita chilit itämään lämpimään paikkaan vaikkapa lattialämmityksen päälle.
  4. Kun pienet idut nousevat mullasta, ota muovi pois astian päältä ja sijoita chili valoisaan ja viileään paikkaan. Käytä lisävaloa tarvittaessa. Chileille ei oikeastaan voi antaa liikaa valoa. 
  5. Chilin nuoret taimet ovat tarkkoja vedensaannistaan ja ne kuivuvat herkästi vedenpuutteeseen. Älä anna mullan siis kuivahtaa. Muista kuitenkin, että kuivuuden lisäksi liikakastelu on yhtä haitallista.
  6. Kun kasvit ovat varttuneet, ja niihin on tullut muutamia kasvulehtiä, on aika siirtää ne uuteen isompaan ruukkuun.  Käytä esim. kasvuturvetta (pH6) tai muuta ilmavaa yleismultaa.
  7. Aloita lannoitus n. 2 viikon kuluttua ruukunvaihdosta.
  8. Latvo taimet kun ne ovat 15cm korkeita. Poista myös nuput, jos niitä on ennättänyt kehittyä.
  9. Totuta chlit suoraan auringonvaloon hiljalleen. Nuoret taimet "kärventyvät" herkästi. Käytä tarvittaessa harsoa suojana.
  10. Sijoita chilit kasvupaikalleen, kun yölämpötila on yli 8 astetta.

 

Vinkit

- Chilit viihtyvät n. 25-30 asteessa.

- Chilille käy lannoiteeksi esim. tomaattiravinne. Tärkeintä lannoiteissa on ravinteiden suhde. Vältä liiallista typpilannoitusta.

- Auta taimia pölyttymään pyörittämällä vesiväripensseliä kukissa.

- Lehtien käpristyminen ei kerro aina kuivumisesta, syynä voi olla myös liikakastelu.

Kokeilemisen arvoisia lajikkeita

Chilipaprika `Erotica` UUTUUS 2018

Jännittävän näköinen chilipaprikalajike tuottaa noin 5-8 cm pitkiä, oransseja hedelmiä. Latvottuna taimi kasvaa tuuheammaksi. Hedelmissä on aromaattinen, hapokas maku. 

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Chilipaprika ‘Chiluacle Negro’

Helppo chilipaprikalajike kasvatettavaksi. Käytetään paljon kuivattuna meksikolaisessa keittiössä. Herkullinen patoihin ja kastikkeisiin. Tuottaa runsaasti kohtalaisen tulisia hedelmiä

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Keltainen chilipaprika `Hot Lemon`

Kiehtova lajike, sitrushedelmän tuoksu ja maku! Noin 4 cm pitkät, keltaiset voimakkaan tuliset hedelmät. Sopii tulisiin katkarapuruokiin.

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Tutustu myös muihin chililajikkeisiimme

Hyödynnä verkkokauppamme ilmainen toimitus

Verkkokaupastamme kaikki yli 20e:n siementilaukset ilman toimituskuluja. 

Siirry kauppaan