Perennojen eli monivuotisten kasvien kasvatus siemenestä

Perennat eli monivuotiset kasvit kuuluvat jokaiseen puutarhaan. Perennat kuuluvat itsestäänselvyytenä osaksi meidän pihojemme ympäristöä, tuskin edes aina huomaamme niiden olemmassaoloa.

Perennat menettävät maanpäällisen kasvustonsa syksyllä ja nousevat taas ihmeen lailla uuden kasvukauden koitteassa keväällä. Ne ovat ilonamme yleensä useiden vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Perennoja on jos vaikka minkälaisia. Toiset suikertelevat maanpintaa pitkin ja toiset kohottavat hurjaa vauhtia taivasta kohti. Toisten koristearvo perustuu näyttävään kukintaan, toisten kasvutapaan tai upeaan lehdistöön.

Perennojen kasvatus siemenestä

Perennojen lisääminen siemenestä on helppoa ja yhdestä siemenpussista saa kymmenittäin taimia, jolloin rahaakin säästyy. Useimpia perennoja voi kasvattaa siemenestä. Toiset lajit itävät nopeasti ja toisten lajien kasvua saa odottaa hartaudella. Siemeniä voi paitsi ostaa, myös kerätä omista pihan kasveista. Tällöin voit saada myös uusia, emokasvista poikkeavia yksilöitä.

Kylvöaika

Tavallisin kylvöaika ajoittuu huhti-toukokuulle. Yleensä perennat eivät ehdi ensimmäisenä vuotena kylvöstä kukkimaan. Aikainen esikasvatus lisää kasvukauden pituutta, jolloin kasvit varttuvat paremmin kukkiviksi.

Toiset perennat vaativat kylmäkäsittelyn eli kylmän jakson ennen kuin siemenet itävät. Tälläiset perennat on hyvä kylvää myöhään syksyllä ulos tai alkutalvesta ja peittää kylvös lumihankeen pariksi kuukaudeksi. Kylmäkäsittelyn jälkeen kylvös siiretään huoneenlämpöön itämään.

Perennat itävät erilaisissa olosuhteissa. Lue siemenpusseista jokaisen lajin ohjeet huolella.

Näin onnistut perennojen kylvössä:

  1. Käytä kylvämiseen hiekansekaista, ilmavaa taimi-/kylvömultaa. Sekoita mullan sekaan tarvittaessa lisää hiekkaa tai muuta maanparannusainetta. Kylvä pienet siemenet hajakylvönä kylvölaatikoihin. Suuremmat siemenet yksittäin pieniin esim. taimiastioihin tai kennoihin.
  2. Kastele multa ja kylvä siemenet. Paina pienet siemenet kevyesti mullan pintaan. Kylvä suuremmat siemenet tasavälein astioihin.
  3. Peitä siemenet kevyesti hiekalla tai vermikuliitillä. Kaikkein pienimpiä siemeniä ei peitetä.
  4. Siemenet tarvitsevat vettä itääkseen, joten sumuttele kylvökset hyvin.
  5. Muista merkitä kylvökset.
  6. Siirra kylvökset itämään lämpimään paikkaan ja muista sumutella kylvöksiä, jotta ne pysyvät kosteina. Kun siemenet itävät siirrä kylvös valoisaan ja viileään.
  7. Kouli taimet suurempiin ruukkuihin, kun niihin on kehittynyt muutamia kasvulehtiä.
  8. Totuttele taimet ulkoilmaan eli karaise ennen ulos istutusta. Puolivarjoinen paikka on paras karaisulle.

Perennojen suorakylvö

Voit myös suorakylvää perennoja keväällä maahan. Kylvä siemenet puhtaaseen multaan. Pidä multa kosteana. Harvenna kylvöksiä tarpeen mukaan ja kitke rikkaruohot. Voit myös kylvää perennoja suoraan ulos astioihin ja istuttaa ne myöhemmin varsinaiselle kasvupaikalle. Istuta perennat loppukesällä maahan, kun ne ovat vartuuneet isoiksi.

Nauti taimikasvatuksesta ja kukkaloistosta. Jaa ylimääräiset taimet ystävien kanssa.

Kokeile näiden kasvatusta:

Palavarakkaus

Tunnettu ja luotettava vanhanajan kasvi. Tekee runsaasti tulipunaisia kukkia keskikesällä. Hieno kukkapenkissä sekä leikkokukkana. Todella säänkestävä, kukkii kiltisti myös kylminä ja sateisina kesinä.

Lue lisää ja katso kasvatusohjeet

Sinipallo-ohdake

Ihana vanhan ajan kasvi, joka kasvattaa hopeansinisiä palloja. Kestävä ja koristeellinen kukkapenkissä ja yksittäiskasvina. Sopii kuivattavaksi.

Lue lisää ja katso kasvatusohjeet

Kaunopunahattu

Tunnettu ja vanha viljelykasvi, jota käytetään mm. vilustumislääkkeissä. Komea kukka kukkapenkin takaosaan. Lajikkeen kukat ovat suuret ja tummanpunaiset.

Lua lisää ja katso kasvatusohjeet

Hyödynnä nyt verkkokauppamme ilmainen toimitus

Verkkokaupassame on runsaasti erilaisten monivuotisten kasvien siemeniä. Tutustu niihin ja tilaa. Nyt verkkokaupasta ilmainen toimitus yli 20e:n siementilauksiin.

 

Siirry ostoksille