Tomaatin esikasvatus – Siemenestä herkulliseksi sadoksi

Onko mitään parempaa, kuin poimia auringon lämmittämä tomaatti kuumana kesäpäivänä? Vielä, kun sen on itse kasvattanut ja vieläpä  siemenestä asti.

Kun kasvattaa itse omat tomaatin taimensa on lajikevalikoima runsaampaa kuin keväisessä puutarhamyymälässä. On suikean puikeaa, pienen pyöreää ja jättikokokoisia pihvitomaatteja.

Valitse kasvihuoneeseen ja lasitetulle parvekkeelle jokin runko- tai kirsikkatomaatti, niistä voit saada erittäin suurenkin sadon. Pensastomaatit, ruukkutomaatit, amppelitomaatit ja minitomaatit sopivat parvekkeelle ja myös muuhun ulkokasvatukseen. 

Tomaatin taimikasvatukseen kuluu n. 2kk. Ajoita kylvö maaliskuun alkuun, jos kasvatat tomaattia kasvihuoneessa. Ulos istutettavat tomaatit kannattaa kylvää huhtikuun alkupuoliskolla.

Kylvön aika

  1. Täytä pieni ruukku tai kylvöastia taimi-/kylvämullalla. Kastela multa hyvin. Peitä tomaatin siemenet n. 1cm syvyyteen.
  2. Peitä kylvöastiat esim. kelmulla ja pidä kylvös kosteana sumuttamalla. Muista tehdä muoviin reikiä, jotta ilma kulkee astiassa.
  3. Tomaatin siemenet itävät lämmössä, sijoita kylvöastiat lämpimään paikkaan esim. kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle.
  4. Kun taimia alkaa ilmaantua mullan päälle, sijoita astiat valoisalla ja viileälle paikalle. Jos luonnonvalo ei ole riittävää, muista antaa lisävaloa. Liian lämmin ja pimeä kasvupaikka kasvattaa taimien pituutta ja tekee niistä hentoja.
  5. Kun taimiin kasvaa muutamia kasvulehtiä, kouli ne suurempiin ruukkuihin. Varo rikkomasta juuripaakkua. Jos taimi on venynyt, voit istuttaa sen syvempää, jolloin saat tanakampia taimia.
  6. Aloita lannoitus miedolla lannoitteella n. 2 viikon kuluttua ruukunvaihdosta.
  7. Karaise taimia eli totuta ne ulkoilmaan ennen ulos istutusta. n. 2h/päivä kahden viikon ajan.

 

Tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus onnistuu kasvihuoneessa, parvekkeella, terassilla ja jotkin lajikkeet myös avomaalla. Ota kasvupaikka huomioon lajiketta valittaessa. Tomaatit rakastavat lämpöä ja valoa.

- Istuta kasvihuoneeseen toukokuun lopulla ja avomaalle kesäkuussa, kun yölämpötila on yli 8 astetta. Suojaa tarvittaessa harsolla.

- Tomaatin viihtyvät parhaiten paikassa, jossa on päivälämpötila n. 20-24 asteessa ja yölämpötila 16-18 astetta.

- Istuta tomaatin taimet kasvupaikalleen, kun niihin on ilmestynyt ensimmäiset kukkatertut. Tomaatti viihtyy peruskalkitussa ja lannoitetussa mullassa.

- Jos taimet ovat pitkiä, voit istuttaa tomaatin syvään. Poista tällöin kaikki mullan alle jäävät lehdet. Tomaatti kasvatta uusia juuria runkoonsa.

- Muista kastella ja lannoittaa tomaatteja säännöllisesti. Suosi marja- ja hedelmäkasveille tarkoitettuja lannoitteita.

- Auta tomaatteja pölyttymään “täristämällä” kukkaterttuja.

- Poista runkotomaateista lehtihangoista kasvavat “varkaat”

- Tue runkotomaatit narulla tai säleiköllä. Pensastomaattien tueksi riittää vahva tukikeppi

- Muista nauttia taimikasvatuksesta.

Vinkit

- Jos tomaatin kukat kuihtuvat tai niitä muodostuu niukasti, syynä voi olla liiallinen typpipitoinen lannoitus.

- Tomaatin siitepöly irtoaa parhaiten n. 17-23 asteessa. Siitepöly ei idä alle 15 asteessa. 

- Tomaattien halkeiluun syyskesällä  voi olla syynä mm. maan väkevyyden alentuminen. Lisää tällöin kaliumpitoista lannoitusta. Myöskin sään vaihtelut vaikuttavat tomaattien halkeiluun. 

- Lehtien tummuminen ja käpristyminen kertoo liiallisesta lannoituksesta.

- Latvo tomaatti loppukesälle n. kuukautta ennen satokauden loppumista. Poista myös tertut ja kukat, jotka eivät ennättäisi enään kypsyä. Näin tomaatti käyttää energiansa loppujen tomaattien kypsyttämiseen.

Myynnissämme on yli 20 erilaista tomaattilajiketta. Tutustu niihin verkkokaupassamme. Muista hyödyntää ilmainen toimitus yli 20e:n siementilauksiin.

Suosikkimme avomaalle ja muuhun ulkokasvatukseen

Tomaatti ‘Tiny Tim’

Helppohoitoinen, satoisa lajike ruukkukasvatukseen ikkunalaudalla, kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Tomaatit pienikokoisia ja makeita. Kirsikkatomaatti.

Lue lisää ja tilaa

Tomaatti ‘Balkonzauber’

Tiiviskasvuinen ja matala lajike ruukkukasvatukseen parvekkeella, terassilla tai avomaalla. Tomaatit keskikokoisia, makeita ja maukkaita. Pensastomaatti.

Lue lisää ja tilaa

Tomaatti ‘Tigerella’

Jännittävä ja aikainen lajike. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai ulkona suojaisessa paikassa. Tuottaa keskikokoisia tomaatteja, joissa kullankeltaiset juovat.

Lue lisää ja tilaa

Kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle

Tomaatti, Kirsikka- ‘Sungold’ F1

Testien mukaan maailman makein tomaattilajike! Kasvatetaan kasvihuoneessa/ulkona suojaisessa paikassa. Tuottaa runsaasti ohutkuorisia ja mehukkaita tomaatteja. Kirsikkatomaatti.

Lue lisää ja tilaa

Tomaatti ‘Gardener´s Delight’

Suosituin lajike useissa maissa. Kasvihuoneeseen tai ulos suojaiseen paikkaan. Tuottaa vähitellen runsaan sadon erittäin maukkaita tomaatteja. 

Lue lisää ja tilaa

Tomaatti, vihreä ‘Green Envy’

Lajikkeen makua kuvaillessa ylistyssanat loppuvat kesken! Ilmiömäinen, ihana ja vertaansa vailla. Lajike tuottaa pieniä, vihreitä, hieman pitkänmallisia tomaatteja. 

Lue lisää ja tilaa