Yrttien kasvatus – Perusta unelmien yrttitarha

Voittaako mikään tuoreiden yrttien tuoksua? Onnen ilo on poimia tuoreita yrttejä mausteeksi pataruokaan tai kesäiseen salaattiin. Monet yrtit ovat myös kauniisti kukkivia ja nauttivathan ne myös perhosten suuresta suosiosta.

Yrttien kasvatus

Yrttejä voi kasvattaa avomaalla, parvekkeella, ikkunalaudalla tai yhtä hyvin myös keittiössä kasvilampun alla.

Jos olet liikkeellä ensimmäistä kertaa, suosi helppohoitoisia yrttejä kuten: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia, tilliä ja timjamia.

Ensimmäiset yrtit voi kylvää helmi-maaliskuussa. Jos olet ajoissa liikkeellä, lisävalo on tarpeen. Suorakylvöt voidaan aloittaa toukokuun paikkeilla. Muista suojata kylvökset mahdollisina hallaöinä.

Parhaiten sisällä ikkunlaudalla menestyviä ovat mm. basilika, laventeli, meirami, persilja, rosmariini ja sitruunamelissa. Muista suihkutella sisällä kasvavia yrttejä vedellä, ne nauttivat siitä.

Yrttien kylvössä pätevät perusohjeet, katso kunkin lajin tarkat kylvöohjeet siemenpusseista. Kylvöohjeet löydät myös verkkokaupastamme.

Jos istutat yrttejä ruukkuihin käytä suurehkoja ruukkuja, läpimitaltaan 15-20cm ja tilavuus n. 2 litraa. Tällöin juuristolla on tarpeeksi tilaa kasvaa ja versoista tulee tukevampia. Salaojita ruukut ruukkusoralla tai vaikka pienillä kivillä, ettei vesi pääse seisomaan juuristossa. Suosi vähäravinteisia ja hiekkapitoisia yleismultia. Lisää mietoa lannoitusta kasvukauden aikana.

Monet yrtit viihtyvät läpäisevässä kasvualustassa ja runsaassa auringonvalossa, eivät kuitenkaan suorassa auringonpaahteessa. Jos istutat yrttejä avomaalle, suosi kohopenkkiä.

Yrttejä on sekä yksi-, kaksi- että monivuotisia.

Istuta yrttejä rohkeasti kesäkukkaistuksiin ja muiden monivuotisten kasvien seuraan.

Esimerkkejä kylvöajoista

Helmikuussa: laventeli, rosmariini

Maaliskuussa: basilika, timjamit, meiramit, sitruunamelissa, yrttiselleriryytisalvia, stevia, persilja, ruohosipuli

Huhtikuussa: mintutmeiramit, laventelit, venäjänrakuuna

Vinkit

Useimmat yrtit ovat kalkinsuosioita. Lusikallinen tuhkaa yrtin juurelle ei ole pahitteeksi.

Käytä ruukkukasvatuksessa astioita, joissa on reikä pohjassa.

Pakasta tai kuivaa yrttejä syksyllä. Nauti talvella, mennyttä kesää muistellessa.

Kokeile näitä

Basilika, Mauste- Large leaved

Aromaattinen basilika, jolla suuret ja vihreät, hieman kuhmuraiset, lehdet. Herkullista tomaattiruokiin, salaatteihin, liharuokiin sekä koristeeksi

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Kangasajuruoho, monivuotinen

Kangasajuruoho on erittäin matalakasvuinen pieni pensas. Leviävä kasvutapa. Kasvaa ajan mittaan tuoksuvaksi matoksi, loistava maanpeittokasvi. Kukinnot ovat kauniin roosapurppurat

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Persilja ‘Moss curled 2’, kaksivuotinen

Tunnettu ja suosittu maustekasvi ruuan mausteeksi ja koristeeksi. Korjaa lehtiä tarpeen mukaan ja pitkälle syksyyn. Talvehtii ainakin maan eteläosassa.

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Tutustu myös muihin maustekasveihin tästä