Hurmaavat tuoksuherneet – Helppoja ja vaivattomia

Tuoksuherneet tunnetaan myös nimellä hajuherne. Niiden kukintojen värit vaihtelee valkoisesta siniseen ja punaisen eri sävyihin. Istuta niitä köynnöksiksi eri puolille puutarhaa, pergoloihin tai parvekkeelle. Osa lajikkeista on myös matalakasvuisia, pensasmaisia. Tuoksuherneen lehdistö ei ole kovin peittävä, joten voit hyvin yhdistää niitä muihinkin koriste- ja köynnöskasveihin.

Tuoksuherneet kuuluvat hernekasvien heimoon tavallisen herneen ja pavun tavoin. Ne ovat vaivattomia ja helppohoitoisia kasveja. 

Tuoksuherneet ovat yksi tunnetuimmista yksivuotista köynnöskaveista. Tuoksuherne kuvattiin ensimmäisen kerran jo 1600 -luvun lopulla Etelä-Italiassa. Pohjoismaihin tuoksuherne rantautui 1800 -luvulla. Se oli Suomessakin hyvin suosittu kesäkukka, jota esikasvatettiin ikkunalla ennen ulosistutusta kesäkuussa, kun hallanvaara oli ohitse.

Tuoksuherne nauttii yhä vain suuresta suosiosta suomalaisissa puutarhoissa. Niiden huumaava tuoksu ja kukkien herkät värit ihastuttavat varmasti jokaisen. Tuoksuherne on myös erinomainen leikkokukka.

Esikasvata huhtikuussa tai suorakylvä toukokuussa.

Esikasvatus: 4-6 vkoa ennen ulosistutusta, yöpakkasten mentyä. Kylvä 1-2 siementä/ruukku kosteaan kylvömultaan. Siirrä huoneenlämpöön. Taimettumisen jälkeen valoisaan ja viileään. Lannoita säännöllisesti 2-3 vkon kuluttua. Latvo taimet n. 10 cm mittaisina.

Suorakylvö: Kastele kylvöala ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet itäneet.

Kokeile näiden kasvatusta

Tuoksuherne ‘Fire and Ice’

Kaunis yhdistelmä valkoista ja karmiininpunaista. Kukan siniset reunat voimistuvat kasvukauden lopulla.

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Tuoksuherne ‘Lord Nelson’

Vanhanajan lajike vuodelta 1907. Hurmaava, tuoksuva köynnös. Pieniä sinililoja kukkia on runsaasti. 

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Tuoksuherne ‘Villa Roma’

Hyväntuoksuinen, pensasmainen tuoksuherne, jonka kukat ovat upean punaiset. Matala, leviävä kasvutapa, sopii amppeliin ja kukkapenkkiin.

Lue lisää ja katso esikasvatusohjeet

Tutustu muihin tuoksuherneisiin

Hyödynnä nyt verkkokauppamme ilmainen toimitus

Verkkokaupassame on runsaasti erilaisten kasvien siemeniä. Tutustu niihin ja tilaa. Nyt verkkokaupasta ilmainen toimitus yli 20e:n siementilauksiin.

Siirry ostoksille